×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 377
Petak, 07 Srpanj 2006 00:03

Djelatnost Družbe u svijetu

Napisao/la

U suvremenom svijetu naša redovnička zajednica zastupljena je i rasprostranjena na svim kontinentima, u 43 država svijeta.

Općenito svećenici - redovnici za razliku od biskupijskih svećenika imaju specifično poslanje u Crkvi. Dok biskupijski svećenici imaju za osnovnu zadaću vođenje župa i župnog pastorala, redovnici imaju drugačije poslanje.

U nedostatku biskupijskih svećenika, svećenici redovnici, pa tako i mi vodimo neke župe. Otac Osnivač naglašavao je spremnost prihvaćanja i rad na zahtjevnijim i težim župama.

Naša Družba u svijetu bavi se i misijskim radom u mnogim tzv. misijskim zemljama Afrike i Azije (Kongo, Kamerun, Južnoafrička Republika, Mozambik, Madagaskar, Indonezija, Indija, Koreja, Filipini). U tom radu sudjeluje preko 500 redovnika naše Družbe.

Osim tih misija, u dalekim zemljama svijeta, naši svećenici vode i pučke misije i duhovne obnove za župe.

U nekim zemljama naglašen je i rad u medijima, a osobito u izdavanju publikacija duhovnog sadržaja i časopisa. Po mogućnosti uključujemo se i u vođenje škola i internata, sa naglaskom na duhovnu formaciju mladeži.

Također mlade na svojim župama uključujemo u "Dehonijansku mladež", a starije u "Dehonijansku Svjetovnu Obitelj" brinući se za njihovu duhovnu formaciju i organizirajući za njih zajedničke nacionalne i međunarodne susrete.

Organiziramo i vodimo također i duhovne vježbe za mladež i odrasle. Posebno smo osjetljivi na one koji trpe i rado se uključujemo u dušobrižništvo bolesnika kao bolnički kapelani. Dehonijanci rade i kao voditelji duhovnih vježbi, organiziraju akcije u borbi protiv alkoholizma, narkomanije; u borbi za očuvanje ljudskih života.

Članovi naše Družbe prisutni su u većini europskih zemalja. U posljednje vrijeme proširili su se i na istok: u Rusiji, Ukraini, Moldaviji, Bjelorusiji, Albaniji i u Slovačkoj.

Specifično poslanje naše Družbe je i bavljenje socijalnom problematikom i papinskim socijalnim enciklikama. Danas to pitanje u zapadnom svijetu i nije više toliko aktualno, kao u ovim našim prostorima. To su upravo goruća pitanja u našem društvu: pitanja prava radnika na posao i pravednu naknadu za svoj rad. Stoga se prema mogućnostima želimo posvetiti i tom pitanju približavajući društvu u kojem djelujemo Papin nauk o društvenoj pravednosti izražen u socijalnim enciklikama. U okviru te djelatnosti u mnogim zemljama svijeta imamo i konkretna socijalna djela pružanja i organiziranja materijalne pomoći siromašnima i zauzimanja za prava radnika.

U dušobrižničkom radu Svećenici Presvetog Srca Isusova, posebnu pažnju poklanjanju Prvim petcima u mjesecu te svetoj Uri.

Naša apostolska djelatnost mogla bi se sažeti u četiri karakteristična oblika:

  • Euharistijsko klanjanje u duhu predanja i ljubavi kao autentičan trenutak služenja same Crkve
  • Služenje najmanjima i obespravljenima, radnicima i siromašnima, kako bi im se navijestilo beskrajno bogatstvo Krista (evangelizacija i kateheza) i prisutnost među ljudima na rubu društva
  • Formacija svećenika i redovnika (seminari, dušobrižništvo zvanja, različite publikacije za redovnike i svećenike) te molitva za njih
  • Misijska djelatnost - pučki misionari (karakteristična posveta obitelji Presvetom Srcu Isusovu) i kao misionari u svijetu (Afrika, Azija, Latinska Amerika)
Pročitano 1114 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 18 Listopad 2018 00:34