×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 09:05

Proslavljena 25. obljetnica svećeništva prvog hrvatskog dehonijanca o. Zvonka Šeremeta

Napisao/la

Svečanim euharistijskim slavljem, u nedjelju, 21. svibnja, u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici proslavljena je 25. obljetnica svećeništva o. Zvonka Šeremeta SCJ, prvog hrvatskog dehonijanca.

Slavlje je predvodio svečar, a u koncelebraciji su uz subraću dehonijance, župnika o. Mirka Sadaka, o. Antona Ulaczyka te o. Marka Šopa, bili i gosti svećenici fra Krsto Hrženjak, kapucin u ime dekana, te o. Danijel Čolo, karmelićanin.

Prigodnu homiliju izrekao je o. Ulaczyk, koji je već krajem sedamdesetih godina došao u Hrvatsku, u Slavonski Brod, gdje je učio hrvatski jezik i pomagao u pastoralu župe Duha Svetoga iz koje je rodom i o. Šeremet. Moglo bi se reći da je njegovo zvanje velikim dijelom i plod zalaganja o. Ulaczyka koji je kasnije pratio njegovu redovničku i svećeničku formaciju i radosno dočekao svećeničko ređenje te Mladu misu na kojoj je i propovijedao.

Prisjetio se tih dana o. Ulaczyk, zahvaljujući Božanskom Isusovom Srcu da su se u životu o. Šeremeta obistinile riječi proroka Jeremije:  „Prije nego te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih“, te je tako postao „prvi sin oca Dehona u Crkvi u Hrvata“. Sinovi oca Dehona pozvani su živjeti za Euharistiju, uz nju bdjeti bez prestanka i na taj način iskazivati ljubav i pružati zadovoljštinu Božanskom Srcu kojem su posvećeni. O. Ulaczyk podsjetio je na djelovanje o. Šeremeta koje ga je vodilo od Austrije, Zagreba, Rima gdje je boravio na poslijediplomskom studiju, do Požeških Sesveta i ponovno dovelo u zagrebačku Trnovčicu.

Pozvao ga je da se i dalje vodi Pavlovom mišlju upućenoj učeniku Timoteju: „Propovijedaj riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivosti i poukom“ (2 Tim 4, 2). Spomenuo se i brige koju o. Zvonko pokazuje u želji za ostvarenjem novih zvanja u red svećenika Srca Isusova u Hrvatskoj, te pozvao sve vjernike redovito moliti za svečara, i za sve svećenike. Na kraju je o. Šeremetu poželio da ostane „ljubljeni učenik Isusov. Jer Isus ga je izabrao i uzljubio da još dublje otkriva otajstvo ljubavi Kristove koja je dokaz Božje ljubavi prema nama svima“, te mu rekao: „Želim Ti, Zvonko, mnogo radosnih ljeta službe hrvatskom narodu koji si jako uzljubio, te su u našoj redovničkoj zajednici koja je primljena u hrvatsku Crkvu, već petorica Hrvata. Imam živu nadu da će ovaj samostan biti premali za subraću koja će vam se pridružiti. Želim Ti, da te Marija, čijem smo Bezgrješnom Srcu u našem redu posvećeni, a ovdje ju štujemo kao Majku Crkve, zagovara kod Velikog Svećenika, Njezina Sina Isusa Krista da budeš sve više svećenik po Srcu Isusovu. Želim Ti mnogo milosti u vođenju vjernih do izvora svake svetosti u otvorenom boku našeg Spasitelja. Neka Te njegova Dobrota i neopisivo Milosrđe prate, Srebrni svečaru, kroz sljedećih 25 godina, da radosna srca proslaviš i zlatnu zahvalnicu“, zaključio je o. Ulaczyk.


Na završetku misnog slavlja riječi čestitke uputio je župnik, o. Sadak, Marijan Vuković, u ime vjernika župe, a zahvalu Bogu i bližnjim, svima koji ga prate kroz čitav život izrekao je i sam svečar. Potom je zapjevan i svečani „Te Deum“. (jv)


O. Zvonko Šeremet (1962.), svećeničku i redovničku formaciju završava u Poljskoj. Za svećenika Srca Isusova, dehonijanca, zaređen je 16. svibnja 1992. godine. Nakon temeljnog studija godinu dana radi na župi u Austriji a od 1993.  kroz pet godina pastoralno djeluje u Zagrebu (župa Trnovčica), te dvije godine s ocima isusovcima vodi pučke misije. Godine 2002. završava studij duhovnosti u Rimu, a od 2002. do 2015. djeluje u Požeškoj biskupiji kao misionar, bolnički kapelan i duhovni savjetnik. U posljednje je vrijeme posebno posvećen radu s bračnim parovima i obiteljima, te djeluje kao pučki misionar i župni vikar u Trnovčici. Član je 2. Sinode Zagrebačke nadbiskupije.  (jv)

zupa-trnovcica.net

 

Pročitano 1566 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Svibanj 2017 11:59