×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 19:49

Dehonijanska mladež susrela se s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom

Napisao/la

Četrdesetak mladih Hrvatske dehonijanske mladeži (HDM) iz župa u Trnovčici i Kutinskoj Slatini, zajedno sa svojim duhovnikom, o. Andrzejom Wośkom, dehonijancem, susrelo se s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom  u subotu 30. rujna 2017. u krčkoj katedrali.

Uvodno je vlč. Saša Ilijić, biskupov tajnik, mladima rasvijetlio lik mons. Antuna Mahnića, sluge Božjega, krčkog biskupa u vremenu od 1897. do 1920, a potom im se obratio biskup Petanjak. Biskup je izrazio radost što ima mladih  "koji su oduševljeni za Isusa Krista i koji žele ići njegovim putem, i žele živjeti po evanđelju Isusa Krista", potičući ih da nastoje živjeti od svoje vjere i svoju svoju vjeru odnijeti i tamo gdje žive: u školu, na fakultete, i danas-sutra na radna mjesta. "Trebate se angažirati u svim sferama i porama ljudskoga života", nastavio je biskup, naglašavajući potrebu i političkog angažmana ljudi koji su uvjeri katolici, koji se neće sramiti svoje vjere, i koji svoju vjeru žive autentično budno pazeći "da ne osramotimo Isusa Krista", "da pazimo i budemo ono što jesmo, za što se predstavljamo da jesmo". "To je jedna odgovornost" nastavio je biskup "da se angažiramo u izgradnji ovoga svijeta, i ovoga društva." ponovnio je svoju radost zbog zajedništva mladih, da mole da surađuju, rade jer je potrebno svoju vjeru upoznavati i svoju vjeru izgrađivati.

Podijelio je s mladima i jednu svoju spoznaju do koje je došao pripremajući propovijed za slavlje monaškog ređenja u benediktinskom samostanu koje je prvi put predvodio dan ranije: "da je zapravo život svakoga od nas već zapisan u Svetomu pismu. Samo ja trebam uzeti to Sveto pismo i promatrati ga kao drugu osobu, kao drugo 'ja', ako hoćete, kao Isusa Krista." Pozvao se na svetu Malu Tereziju koja je listajući Sveto pismo tražila smisao svoga poslanja i našla ga je u 13. poglavlju Prve poslanice Korinćanima, Himnu ljubavi:"Bit ću ljubav u srcu Crkve, moje Majke". Kao primjer biskup je naveo i sv. Franju Asiškoga koji pronalazi životni smisao u Matejevu evanđelju: "Isus šalje svoje učenike: ne nosite sa sobom ni štapa ni torbe... Franjo skače, sve bace, oblači na sebe vreću i veže oko sebe konop, i kaže to je moj život. Sveta Majka Terezija iz Kalkute prepoznaje u nemoćniku Isusa patnika koji vapi: "Žedan sam", riječi koje je Isus rekao na križu, Sveti Antun Opat: sluša priču o bogatom mladiću i otkriva u tome svoj smisao života... "moj život sakriven je u Svetom pismu. Sve je tu. Potrebno je samo stati pred riječ Božju i dopustiti mi ta Božja riječ progovori. Zato bih volio da vi kao mladi ljudi, intelektualci, uzmete Sveto pismo, pročitate par redaka, stanete pred njih. Pitajte se što ta Božja riječ meni govori. Da se pronađete u toj riječi. Možda nekoga Bog poziva da bude svećenik, nekoga da bude redovnik, redovnica, nekoga da se oženi, da se uda. BItno je tamo gdje budete, budete kršćani, da to živite od svoje vjere." zaključio je biskup.

Susret biskupa Petanjka s mladima HDM-a održao se u okviru njihove duhovne obnove od 29. rujna do 1. listopada u Krku kao vid priprave za Dehonijansku godinu koja započinje 5. listopada u povodu 175. obljetnice rođenja sl. B. o. Dehona, utemeljitelja Družbe svećenika Srca Isusova, dehonijanaca, 140. obljetnice osnutka Družbe, 15. obljetnice djelovanja HDM-a te 25. obljetnice župe u zagrebačkoj Trnovčici u kojoj zajednica mladih većinski djeluje. Ova će Dehonijanska godina biti u znaku Svete ure kroz devet Prvih četvrtaka i u znaku pobožnosti devet Prvih petaka. (jv)

(jv)

fotografije: Facebook HDM

laudato

IKA.hr

scj.pl

Pročitano 1427 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Listopad 2017 13:15