×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Srijeda, 20 Prosinac 2017 09:02

Božić – Dehonijanci u molitvi za duhovna zvanja Istaknuto

Napisao/la

Dana 24. prosinca, na Badnjak, 1887. godine sl. B. o. Leon Ivan Dehon zapisao je u svojim Svakodnevnim bilješkama: „Najveće milosti koje sam primio u životu, svoje zvanje i svoje svećeničko ređenje imaju svoj izvor u Božiću. Zato jako volim to otajstvo mira, ljubavi i predanja. Vrijeme Isusova rođenja je vrijeme rađanja novih duhovnih zvanja. Gospodine, daruj nam mnogo svetih zvanja, naročito u Tvoje Djelo….“

Otac Dehon primio je svećenički red 19. prosinca 1868. godine u bazilici svetog Ivana Lateranskog, dakle u vrijeme Došašća. Božić je bio prvi blagdan u njegovom svećeničkom životu.

Vrijedi kazati, da se njegovo prvo iskustvo duhovnog poziva dogodilo za vrijeme Polnoćke. Bilo je to u Hazenbroucku, na sjeveru Francuske, gdje je pohađao školu i gdje je živio jedno vrijeme. Godine 1856., kao 13-godišnji dječak, o. Dehon se za vrijeme druge školske godine pridružio ministrantima. Te je godine sudjelovao u noćnom slavlju Božića kod otaca Kapucina. Činjenica da se nakon mnogo godina vraća tom doživljaju u svojim Bilješkama znači da je to za njega bio jako važan trenutak.

Doživio je tada vrlo snažno i posebno iskustvo koje je pamtio cijeli život i koje je tumačio kao izvanredni Božji zahvat. Bio je to zahvat Božje milosti u njegovu srcu. Božji govor imao je za cilj potvrditi njegovo zvanje koje je do tada bilo kao u magli. Nakon te Polnoćke nikada nije sumnjao kojim mu je putem u životu poći.

Otac Dehon ovako je pisao o svome pozivu: „Pun sam zahvale, kada vidim kako je naš Gospodin pripremao i utvrđivao moje zvanje. Boravio sam u sredini gdje se ono moglo roditi. Hazenbrouck je bio kolegij nakon kojeg su mnogi pošli putem duhovnog poziva. Prvi Božji glas nije mi bio potpuno jasan. Od prvih dana mojeg boravka u Hazenbroucku razmišljao sam o svećeništvu. Tek sam nakon drugih duhovnih vježbi, na početku školske godine, odlučio. Konačna odluka pala je za vrijeme Polnoćke.“

Kako o. Dehon sam naglašava, blagdan Božića je vrijeme rađanja novih svećeničkih i redovničkih zvanja. Pišući o tome nije mislio samo o zvanjima u svećeništvo i redovništvo općenito, već prvenstveno o zvanjima u Družbu, koju je utemeljio. O tome jasno kaže kada piše Bogu molbu, da dadne mnoga i sveta zvanja u Družbu svećenika Srca Isusova (dehonijanaca), družbu koju je nazivao „Djelo“. „Djelo“ smatrao Božjim, a ne svojim. Stoga mi svi: članovi Družbe – braća redovnici i svećenici, Dehonijanska obitelj, Dehonijanska mladež (HDM) pozvani smo na molitvu za vrijeme Polnoćke na istu nakanu. Trebamo se sjetiti da je baš u to vrijeme u kapeli Kolegija u Hazebroucku o. Dehon doživio posebno iskustvo, nakon kojega je bio siguran u svoje zvanje u svećeništvo.

Neka dakle ova Sveta noć, po primjeru osnivača Družbe svećenika Srca Isusova, o. Dehona, bude za nas vrijeme molitve za nova redovnička i svećenička zvanja u Družbu.

Sretan Božić!

(preveo p. Andrzej Wośko, SCJ, prema članku p. dr. Gabriela Pisarek SCJ kao i Povijesnom kalendaru SCJ. Dehonijanska služba p. Egidija Driedonkxa, SCJ)

Pročitano 917 puta