×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Nedjelja, 11 Ožujak 2018 14:53

Sluga Božji Leon Ivan Dehon, dehonijanci i Blažena Djevica Marija... Istaknuto

Napisao/la

"U Crkvi u Hrvata u novije doba među redovničkim zajednicama susrećemo i Svećenike Srca Isusova ili dehonijance, u Hrvatskoj neprekidno prisutne od 1985. godine. Trenutačno djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji (u zagrebačkoj župi Trnovčica) i Sisačkoj biskupiji (u župi Kutinska Slatina). Sedmorica su svećenici, četiri Hrvata i tri Poljaka, a imaju i jednog bogoslova iz Hrvatske na studiju u Poljskoj. Pravno pripadaju austrijsko-hrvatskom Distriktu – ACR koji svoje sjedište ima u Beču."

NOVIJA DRUŽBA

Družbu Svećenika Srca Isusova (lat. kratica SCJ, od Congregatio Sacerdotes a Sacro Corde Jesu) jedna je od novijih u svijetu, a nastala je u Francuskoj. Osnovao ju je 28. lipnja 1878. Francuz sluga Božji Leon Ivan Dehon, pa su po njemu njezini članovi i prozvani dehonijancima. Njihova je glavna karizma življenje duhom ljubavi i davanje zadovoljštine Srcu Isusovu za grijehe svijeta i molitva za Bogu posebno posvećene osobe (svećenike, redovnice i redovnike). Poput Isusa, koji se za nas prinio kao žrtva na križu, tako i oni prikazuju svoj život kao žrtvu ljubavi i zadovoljštine, osobito za one koji su hladni i ravnodušni prema Bogu. U svijetu ih danas ima oko 2200, a najviše u Poljskoj, Brazilu i Italiji. Četvrtina su od njih misionari po Aziji i Africi. Inače vode pučke misije i drže duhovne obnove po župama, a rade i kao župnici. Izdaju glasila duhovnog sadržaja. Uključeni su i u vođenje škola i internata s naglaskom na duhovnu formaciju mladih. Djeluju na svih pet kontinenata, a najviše zvanja trenutačno imaju u Aziji.

ŽRTVA ZA DRUGE

Kao što netko ne može biti istinski kršćanin ako ne ljubi Gospe, slično tome nema ni redovničke zajednice koja se ne bi isticala posebnom ljubavlju prema Majci Isusovoj. Sl. Božji Leon Ivan Dehon ostavio je tako svojoj redovničkoj zajednici četiri dimenzije ili oblika štovanja bl. Djevice Marije, odnosno njezina Bezgrješnoga Srca. Među njezinim je članovima, dakle, od samih početaka vidljiva prisutnost Majke Božje. Odredio je da se članovi Družbe, pa i njezini prijatelji, međusobno pozdravljaju riječima: Vivat Cor Jesu per Cor Mariae – Živjelo Srce Isusovo po Srcu Marijnu!
Sluga Božji vrlo često spominje bl. Djevicu Mariju u svojim spisima. Kaže da je posebnu pobožnost prema njoj preuzeo od svoje majke, koja ga je naučila moliti krunicu i druge marijanske molitve. Osim toga, svoju ljubav prema Mariji „udisao“ je u svetištu Gospe Loretske u Loretu u Italiji. Često je znao spomenuti da se preko pobožnosti Majci Božjoj u Loretu napajao ljubavlju prema Bogu – Presvetom Srcu Isusovu. Kao prvi dehonijanac svoje prve redovničke zavjete polagao je u prisutnosti prvih članova Družbe ispred kipa Bezgrješnoga Srca Marijina, koji se danas nalazi u kapeli kuće vrhovne uprave otaca dehonijanaca u Rimu. Uz tri uobičajena redovnička zavjeta - djevičanske čistoće, siromaštva i poslušnosti on je položio i zavjet „žrtve“, što znači potpuna predanja u volju Božjoj (kojeg danas redovnici dehonijanci ne polažu).

NIJEDAN DAN BEZ GOSPE

U svojim bilježnicama o. Dehon govori o jednom događaju koji je povezan s njegovim svećeničkim pozivom. Kaže, naime, da je svoje duhovno zvanje otkrio za vrijeme molitve na blagdan Rođenja Gospodinova. Božić je dan kada se čovjek raduje zbog dolaska Emanuela, Boga-s-nama na svijet. Isus se rodio od Marije Djevice. Kada je o. Dehon osjetio duhovni zov, krenuo je za Božjim glasom u ime riječi: Ecce venio, ecce Ancilla –  Evo me, Gospodine, sluga sam Tvoj poput Marije!
Kao što su redovnici Družbe svećenika Srca Isusova preuzeli sve od svoga utemeljitelja, tako su usvojili i njegovu pobožnost u čast Bezgrješnom Srcu Marijinu. U svakom dehonijanskom samostanu nalazi se Gospin kip ili slika pred kojom se dehonijanci svakodnevno utječu moleći zagovor Majke Božje riječima:

„O, Gospođo moja, sveta Marijo, Tvojoj milosti i posebnoj zaštiti i velikom Tvojemu milosrđu, danas i svakog dana te u času smrti svoje povjeravam dušu svoju i tijelo svoje, sva svoja nadanja i utjehe, sve svoje žalosti i napore svoje, život i kraj života svojega Tebi predajem, da bi po Tvojim zaslugama i po Tvome zagovoru, svi moji pothvati i djela bili tako uređeni da ispunim volju Tvoju i Sina Tvojega. Amen.                          

Vivat Cor Jesu per Cor Mariae!    

Za list "Marija" (travanj 2016.) p. Andrzej WOŚKO, SCJ
                                                                 Pročitano 803 puta