×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 377
Četvrtak, 06 Srpanj 2006 08:46

Prva zvanja iz Hrvatske

Napisao/la

Godine 1984. Zvonko Šeremet iz Slavonskog Broda odlazi najprije u Beč i započinje postulat, a kasnije nastavlja svoju redovničku formaciju u Poljskoj.

Tamo najprije završava novicijat u Stopnici 1986. g. te zatim nastavlja filozofsko - teološki studij u Misijskom sjemeništu u Stadnikama (dehonijanska bogoslovija u Poljskoj).

Za svećenika je zaređen 1992. godine i tako postao prvi zaređeni Hrvat - dehonijanac.

Nakon svog ređenja u Poljskoj djeluje najprije na jednoj župi u Austriji, a nakon uspostave prve dehonijanske župe u Hrvatskoj, vraća se u domovinu, gdje u je imenovan najprije za župnog vikara u Trnovčici, a kasnije za pučkog misionara, te voditelja duhovnih vježbi za mladež.

Jubilarne 2000. godine odlazi u Rim gdje obavlja dvogodišnji poslije diplomski studij duhovnosti na sveučilištu Gregorijana i gdje je stekao magisterij iz duhovnosti. Nakon studija odlazi u požešku biskupiju gdje postaje duhovni animator biskupije.

Trenutačno radi kao duhovnik bolnice u Požegi, te u nekoliko župa vodi susrete za mlade i radi sa bračnim parovima pokreta "Zajednice bračnih susreta", te vodi zajednicu Prijatelja naše Družbe.

Dvije godine nakon njega, krajem 1986. godine, započeo je svoju dehonijansku formaciju i Mirko Sadak iz Slatine, kojega je u veljači 1995. godine za svećenika zaredio blagopokojni kard. Franjo Kuharić u župi sv. Pavla u Retkovcu. Od tada djeluje na župi u Trnovčici kao župni vikar, a od 2001. godine do 2007. g. vršio je i službu rektora, kao poglavar zajednice u Hrvatskoj, a od 2002. godine uređuje glasnik Družbe u Hrvatskoj "Vrijeme Srca". Kasnije je kao vice-rektor bio zadužen za izgradnju novog samostana u Zagrebu. Od 2011. godine imenovan je upraviteljem župa Preloščica, Gušće i Kratečko u posavskom kraju sisačke biskupije.

Godine 1997. iz Poljske u Hrvatsku dolazi još jedan svećenik - p. Tomasz Cybula, koji nakon jednogodišnjeg tečaja hrvatskog jezika 1998. g. imenovan najprije za župnog vikara na župi Marije Majke Crkve, a nakon toga - od 2002. g. za župnika župe Požeške Sesvete u požeškoj biskupiji.

Godine 2004. zaređen je i treći Hrvat, p. Marijan Krištofić iz Čakovca, koji je sada u funkciji voditelja duhovnih obnova i priprava po župama u Hrvatskoj.

Četvrti Hrvat, p. Marko Šop iz Topolina kraj Koške, završio je filozofsko - teološki studij i redovničku formaciju. Početkom 2010. godine došao je u naš novi samostan u Zagrebu, gdje se je pripremao za svećeničko ređenje koje je primio zajedno s đakonima iz Hrvatske, u lipnju iste godine. Kao župni vikar sada je zadužen za pomoć u pastoralu. Pored redovitih pastoralnih obveza, vodi župnu katehezu i ministrante. 

Pročitano 1462 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 18 Svibanj 2017 08:52