×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Srijeda, 28 Ožujak 2018 09:31

P. Andrzej Wośko scj: Pismo štovateljima Božjega milosrđa o svetkovini...

Napisao/la

Koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, o. Andrzej Wośko, dehonijanac, uputio je svim štovateljima Božjega milosrđa poruku u povodu svetkovine Uskrsa i svetkovine Božjega milosrđa koja se od 2000. godine, po odluci pape Ivana Pavla II., slavi na prvu nedjelju iza Uskrsa.

Prije nego dođem kao pravedni Sudac, doći ću kao Kralj milosrđa. Prije nego dođe dan pravednosti, bit će ljudima dan znak na nebu. Nestat će svakog svjetlila na nebu i bit će velika tama po svoj zemlji. Tada će se pokazati znak križa na nebu, a iz otvora gdje su bile probodene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će veliko svjetlo koje će kroz neko vrijeme rasvjetljavati zemlju. Bit će to kratko prije sudnjega dana (Dn 83)

 „Evo ti dajem tri načina na koja trebaš činiti dobro bližnjemu: prvi – djelo, drugi – riječ, treći – molitva. U ta tri se skriva punina milosrđa i neosporavan su dokaz ljubavi prema meni“ (Dn 742) 

 Dragi Štovatelji Božjega milosrđa, članovi župnih zajednica različitih imena, pripadnici jedne velike međunarodne zajednice štovatelja i apostola Božjega milosrađa Faustinum koja je osnovana prije dosta godina u Krakovu, gdje se nalazi glavno svetište Božjega milosrđa u svijetu u kojem je Čudotvorna slika Milosrdnog Isusa (najpoznatija i najproširenija u svijetu), smještena u kapeli samostana Sestara Naše Gospe od Milosrđa. U njemu je 5. listopada 1938. godine preminula sestra Faustina Kowalska. Dakle, ove se godine navršava 80. obljetnica njezina preminuća.

Trebamo se podsjetiti da se ove 2018. obilježava i obljetnica proglašenja blaženom sestre Faustine Kowalske, tajnice Milosrdnog Isusa. Beatificirana je 18. travnja 1993. godine u Rimu. Usput možemo spomenuti da ove godine 30. travnja pripada 18. obljetnica proglašenja sestre Faustine svetom (2000.). Blaženom i svetom proglasio ju je papa Milosrđa, Ivan Pavao II.

 • Znam i vidio sam da su u mnogim župnim crkvama, kapelicama, samostanima, sjemeništima, bolnicama a ponajviše u obiteljskim kućama kako u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini tako i šire (gdje se razumije hrvatski govor) izložene na štovanje slike Milosrdnog Isusa. Znam da se pred slikom Milosrdnog Isusa okupljaju zajednice štovatelja Božjega milosrđa. Čujem da mnoge od tih zajednica podupiru dragi župnici, bez kojih ne bi bile to što jesu. Takvi svećenici su zapravo „motori“ župe. Zajednice štovatelja Božjega milosrđa moleći Krunicu Božjega milosrđa i vršeći ostale obveze vezane uz ovu pobožnost najčešće se služe Dnevnikom svete Faustine (Milosrđe Božje u mojoj duši – tiskan uz odobrenje NDS u Zagrebu 2016. ) kao i malom knjižicom Oaza milosrđa. U njoj su opisani svi oblici štovanja Božjega milosrđa i to na način koji je Milosrdni Isus tražio preko svoje „tajnice“ Faustine te navedene sve molitve u čast Božjega milosrđa.
 1.  Želim Vas potaknuti da:
 •  Svakodnevno molite Krunicu Božjega milosrđa (ako imate mogućnost onda u času Milosrđa – u satu kada je Isus na križu umro).

Želim na ovom mjestu ponoviti riječi koje sam napisao u uvodnoj riječi Dnevnika koji je preveden s izvornika, s poljskog jezika na hrvatski: „Vrijedno je istaknuti i činjenicu da je nakon molitve Oče naš najproširenija molitva današnjice molitva Krunice Božjega Milosrđa. Druga je to molitva koju je Isus osobno naučio ljude. Oče naš po apostolima, a Krunicu Božjega milosrđa po Faustini“.

 •  Sudjelujte u devetnici u čast Milosrdnog Isusa (prema mogućnostima neka to bude pred slikom Božjega milosrđa) koja počinje na Veliki Petak a završava dan uoči Svetkovine Božjega milosrđa koja se treba slaviti na Prvu nedjelju po Uskrsu (Dnevnik 49)
 •  Svečano, radosno i s pouzdanjem slavite svetkovinu Božjega milosrđa. Iskoristite posebnu milost Božjega milosrđa o kojoj je Isus govorio sestri Faustini u listopadu 1937. godine, govoreći o Satu Božjega milosrđa: U tom satu isprosit ćeš sve za sebe i druge … (Dn 1572). Nemojte također zaboraviti riječi koje nam je Isus uputio (Dn 300): Želim da prva nedjelja nakon Uskrsa bude svetkovina Milosrđa. Moli mog vjernog slugu da toga dana čitavom svijetu objavi moje veliko milosrđe.

Isus je ostavio predivno obećanje: Tko god toga dana pristupi Vrlu Života, taj će zadobiti potpuno otpuštenje krivica i kazni. Čovječanstvo neće naći mira dok se s pouzdanjem ne obrati mome milosrđu (Dn 699)

Koliko nas ljubi Gospodin! Jesmo li toga svjesni?!

Recimo i mi Njemu često: Ljubim te, Gospodine! Isuse, uzdam se u Tebe!

 •  Redovito čitajte Sveto Pismo. Čitajte Dnevnik svete Faustine. Svaki dan pomalo.

Pišući ovaj tekst otvorio sam Dnevnik i čitam: „ Znam da su milosti koje mi Bog daje često isključivo za druge duše. Ta me svijest ispunjava velikom radošću“ (Dn 579)

 •  Ako nemate u kući (ili nema je još u župnoj crkvi ili u sličnoj prostoriji) nabavite si Čudotvornu sliku Božjega milosrđa (repliku) koju su krajem 2017.godine izdali oci Dehonijanci – SCJ uz dozvolu sestara u Krakovu (ta se slika nalazi, kako ste već mogli pročitati, u kapeli sestara u Łagiewnikima-Krakov – južna Poljska). Ovu je sliku samostanu sestara poklonio poznati poljski slikar (Adolf Hyła) u zahvalu što je ostao živ u vrijeme rata. Danas je to najpoznatija i najproširenija slika Milosrdnog Isusa u svijetu.

Ispod nogu nalazimo natpis: Isuse, uzdam se u Tebe! Želim naglasiti da slika bez te strjelovite molitve nije potpuna. U Dnevniku čitamo: Naslikaj sliku prema crtežu koju vidiš s natpisom: Isuse, uzdam se u Tebe! Želim da ta slika bude čašćena najprije u vašoj kapeli, a zatim u cijelomu svijetu (Dn 47).

 •  Želim Vas obavijestiti da će i ove godine pred svetkovinu Božjega milosrđa izići glasilo Ljubite jedni druge, na čemu smo posebno zahvalni Urednici glasila i prevoditeljici Jeleni Vuković, tajnici Koordinacije ŠBM. Hvala svima Vama koji nas molitvom i novčano podupirete. Bez dobročinitelja stvari bi se odvijale sasvim drugačije. Bez Vas ne bi bilo glasila Ljubite jedni druge!.

Riječ zahvale upućujemo i Redakciji glasila Miłujcie się u Poljskoj (u Poznanju) odnosno Družbi Kristovih Svećenika (TCH) koja nam je ustupila autorska prava.

Kao koordinator štovatelja Božjega milosrđa srdačno Vas pozivam da se ove godine aktivno uključite u ove događaje:

 •  30. lipnja ove godine pripada 40. obljetnica proglašenja nevažećom zabrane štovanja slike Milosrdnog Isusa i širenja bilo kojeg oblika pobožnosti u čast Božjega milosrđa. Taj je dokument u suradnji s kardinalom Karolom Wojtyłom potpisao kardinal Franjo Šeper, tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Kardinal Franjo Šeper vodio je neko vrijeme Zagrebačku nadbiskupiju, pošto je komunistička vlast nadbiskupa Alojzija Stepinca nevino osudila na 16. godina zatvora. Svakako bi bilo lijepo toga dana biti na svetoj Misi ili moliti krunicu Božjega milosrđa. U zahvalu!
 •  Sudjelujte u međunarodoj inicijativi: „Iskra milosrđa“ 28. rujna, u dan kada se spominjemo beatifikacije blaženoga Mihaela Sopoćka, duhovnika sestre Faustine. Akcija se najčešće održava na trgovima gradova, na otovorenom. Ne zaboravite biti „iskre“ Milosrđa. Na ovaj ćete se način uključiti u peti oblik štovanja Božjega milosrđa (Dnevnik 848). Budite širitelji pobožnosti. Također, ove godine pripada 10. obljetnica proglašenja Mihaela Sopoćka, blaženim.
 •  U subotu 20. listopada ove godine, dakle dva dana prije blagdana svetog Ivana Pavla II., u svetištu Majke Božje Bistričke održat će se već 5. Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa. Mali Jubilej! Istoga ćemo dana obilježiti 80. obljetnicu smrti sestre Faustine.

Susret će imati četiri dijela: Svečana će sveta Misa početi u 11.00 sati, zatim će bit pobožnost štovanja relikvija svete Faustine i svetog Ivana Pavla II:,  u 14.00 sati počet će pobožnost Križnoga puta bistričkom Kalvarijom. Sve će završiti molitvom Krunice Božjega milosrđa i činom posvete svijeta Božjemu milosrđu. Ovaj će put susret predvoditi mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski.

Radujemo se što je biskup Josip rado prihvatio taj zadatak, tim više što se biskup Mrzljak rodio u župi Presvetog Trojstva u Krašiću, mjestu koje je duboko vezano s našim blaženikom Alojzijem Viktorom Stepincem.

Blaženi Alojzije svakog je dana ponavljao molitvu: In Te Domine speravi!

Tu nalazimo snažnu poveznicu između svete Faustine i blaženika Alojzija – pouzdanje u Boga: U tebe se, Gospodine, uzdam! Isuse, uzdam se u Tebe!

Koristim prigodu, a što je i jedan od osnovnih razloga ovoga pisma čestitati svima vama, vašim najmilijima, ljudima dobre volje, a posebno članovima „Oaze Milosrđa – zajednicama povezanim sa međunarodnom zajednicom Faustinum“ sretan i blagoslovljen Uskrs! 

I neka Vam je blagoslovljena svetkovina Božjega milosrđa!

 

Po njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelu svijetu“

O Krvi i Vodo, što potekoste iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u Tebe.

Bogu čast i slava!

Završit ću dehonijanskim pozdravom:

Vivat Cor Jesu + per Cor Mariae!

(Živjelo Srce Isusovo po Srcu Marijinu!)

 

Na spomendan svetih Perpetue i Felicite, 7. ožujka 2018.
Kutinska Slatina

Andrzej Wośko, dehonijanac – SCJ
koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa


Pročitano 1276 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 01:34