×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018 01:33

Dehonijanska mladež proslavila 15. rođendan Istaknuto

Napisao/la

Petnaesta obljetnica djelovanja Hrvatske dehonijanske mladeži svečano je proslavljena u subotu, 2. lipnja 2018. u župi Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici. Tom prigodom euharistijsko slavlje predvodio je o. Andrzej Wośko SCJ, duhovnik zajednice mladih, u zajedništvu s o. Carlosom Enriqueom Caamañom, generalom družbe svećenika Srca Isusova, dehonijanaca, o. Arturom Saneckim, generalnim vijećnikom, Władysławom Machom, poglavarom Austrijsko-hrvatskog distrikta, o. Antunom Ulaczykom, o. Arturom Makarom, vlč. Tomislavom Kraljem, župnikom župe sv. Nikole iz Bistre, i o. Mirkom Sadakom, župnikom domaćinom.

General o. Caamaño u propovijedi je izrazio radost što može biti u Hrvatskoj prigodom proslave 15. obljetnice djelovanja Dehonijanske mladeži i 25. obljetnice župe. Nadovezujući se na misna čitanja od dana istaknuo je kako se u njima mogu naći najmanje tri rečenice koje mogu progovoriti o dehonijancima. „Prva je“, rekao je o. general, „ostanite u Božjoj ljubavi, druga imajte suosjećanja, a treća je skrivena u psalmu 62.: 'Tvoja ljubav bolja je od života'“ O. Caamaño upitao je mlade: „Što znači biti dehonijanac?“, dajući i odgovor. „Dehonijanac je netko tko je iskusio Božju ljubav i tko odgovara na tu ljubav čitavim svojim srcem, onaj koji žudi za Bogom, Božjim kraljevstvom i biti blizu svome bližnjemu. Onaj tko je poslušan Božjoj volji u duhu riječi 'Ecce venio', onaj koji voli euharistiju, bratstvo, i teži zajedništvu i jedinstvu – 'Sint unum', koji prima patnju svijeta, koji je dijeli posebice s najsiromašnijima.“ O. General potom je upitao mlade žele li uistinu biti sretni, dodajući da je za to potrebno „iskusiti susret s Božjom ljubavlju, ostati u njoj i imati suosjećanja“. Postavio je i pitanje: „Koliko Bog ima godina?“, dajući odgovor: „Jedna od posljednjih knjiga pape Franje zove se 'Bog je mlad'. Bog je kao vi! Bog je mlad! Papa Franjo kaže da je Bog mlad zato što uvijek stvara novo, svaki dan; On je kreativan!“, rekao je o. General i pozvao sve da čitaju ovu knjigu, ne samo mladi, nego i čitave obitelji koje imaju odgovornost za odgoj svoje djece. Pozvao je mlade da budu protagonisti sadašnjosti u kojoj žive, aktivni sudionici koji će mijenjati lice ove zemlje. „Mladi su oni koji su se uvijek usudili mijenjati društvo“, rekao je general i zaključio „i vi mladi, koji osobito njegujete dehonijansku karizmu, pozvani ste mijenjati svijet, ali to treba izvirati iz vaše vjere, iz Crkve, iz vašeg identiteta. Za nas dehonijance to djelo je: 'Dođi kraljevstvo Tvoje'. Ostanite u Božjoj ljubavi i imajte suosjećanja“. Propovijed je zaključio dehonijanskim pozdravom „Vivat Cor Jesu – Per Cor Maria!“, koji je bio i geslo dvogodišnje priprave Dehonijanske mladeži za proslavu jubileja.

Prije misnog blagoslova članovi Dehonijanske mladeži pristupili su četvrtu godinu zaredom HDM obećanjima i izrazili spremnost ispunjavati obveze HDM-a (upoznati lik i djelo o. Leona Dehona i njegovu duhovnost; surađivati sa svećenicima dehonijancima u poslanju Crkve; pronaći svoje mjesto i aktivno se uključiti u rad zajednice i župe; redovita sv. Misa i sv. Pričest; pobožnost Srcu Isusovu, devetnica Prvih petaka; dnevno moliti molitvu

Evo Srca; izvršavati vlastite dužnosti u duhu ljubavi i zadovoljštine). Na svetoj misi su uz župljane bili i brojni mladi iz župa Zagrebačke nadbiskupije i šire, koji su sudjelovali u 13. Dehonijadi, koja se uz svesrdnu potporu Zajednice obitelji župe održala nakon euharistijskog slavlja. U Dehonijadi je sudjelovalo 20 ekipa od po šest natjecatelja, a pehar sluge Božjeg oca Leona Dehona, četvrti put osvojili su mladi zajednice FRAMA Dubrava. Drugo mjesto pripalo je mladima župe sv. Nikole iz Bistre, a treće „Čuvarima galaksije 3“ iz više različitih zagrebačkih župa.

Prigodom 15. obljetnice djelovanja HDM-a objavljena je i monografija „Svjedoci Srca!“ koja na 340 bogato ilustriranih stranica prikazuje život zajednice i obilje blagoslova koje je primila njegujući karizmu o. Leona Dehona. (jv)

(foto poveznica)

 

Pročitano 521 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018 01:44