Vijesti iz Crkve

Pismo biskupa HBK vjernicima prigodom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj


Pismo biskupa HBK vjernicima prigodom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Prigodom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, koji će se održati 4. i 5. lipnja ove godine, biskupi Hrvatske biskupske konferencije uputili su vjernicima Pismo i Molitvu za obitelj koja će se moliti po svim župama i zajednicama u sklopu duhovne pripreme za Papin pohod i Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Pismo hrvatskih biskupa i Molitvu donosimo u cijelosti:

»Draga braćo i sestre!

1. Crkva i narod koje pohodi nasljednik sv. Petra Apostola blagoslovljeni su. Zbog toga nas je velikom radošću ispunila vijest da je papa Benedikt XVI. prihvatio naš poziv da dođe u Hrvatsku i da će biti s nama u Zagrebu 4. i 5. lipnja ove godine.

Čuvajući spomen na tri pohoda sluge Božjega pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, nije teško oživjeti sjećanja na ljepotu tih susreta. Oni su se događali u važnim trenucima naše crkvene i nacionalne povijesti, a u sebi su uvijek nosili sadržaj i smisao koji ne ostaju na prolaznosti doživljaja.

Tako je i ovaj put s papom Benediktom. On dobro poznaje prilike u kojima živi Crkva u Hrvatskoj i okolnosti u kojima se nalaze hrvatski ljudi. Susreti u vjeri predvođeni Svetim Ocem povezuju prošlost i sadašnjost, prolaznost i vječnost, primanje i darivanje, otkrivajući im značenje za konkretno življenje. U njihovu je središtu vjera, razmatranje Božje riječi, euharistija, molitva za zagovor Blažene Djevice Marije i svetih, a glas se apostolskoga učiteljstva iz jedne mjesne Crkve proširuje na cijeli svijet.

Kao narod i kao pripadnici Katoličke Crkve povezani smo s Petrovim nasljednicima brojnim nitima koje često i rado ističemo. Oni su nam bili najbliži i najvjerniji u najtežim trenucima naše povijesti. Zahvaljujući toj blizini, oblikovana je naša bogata kulturno-povijesna odnosno duhovna baština po kojoj smo lako prepoznatljivi kao graditelji i baštinici europske kulture. Ta nas povezanost obvezuje na osluškivanje onoga što danas Duh Sveti po Benediktu XVI. govori našoj Crkvi i narodu.

Ovaj nam put Sveti Otac dolazi u ozračju ozbiljne kulturalne, gospodarske i političke krize, iza koje se zapravo nalazi duboka kriza duha. Ta kriza širi malodušnost, produbljuje ideološke i ine podjele, pojačava nezadovoljstvo, s teško vidljivim putovima izlaska. Papa dolazi u vrijeme kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku Uniju, što nas stavlja pred nova pitanja i izazove, bremenite očekivanjima i nesigurnostima.

I dok smo s jedne strane svjesni svega toga, s druge strane iz prijašnjih smo pohoda iskusili da svaki papin pastirski pohod ljudima donosi nadu, vraća ponos, budi nutarnju snagu, daje ohrabrenje i učvršćuje samosvijest o vlastitim vrijednostima i plemenitosti koja postoji u našemu narodu.

2. U svome odgovoru na naš poziv Papa je kao glavni povod dolaska k nama naveo proslavu Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se prvi put organizira u našoj domovinskoj Crkvi, kao i molitvu na grobu bl. Alojzija Stepinca. Time je naznačio i ključ čitanja cjelokupnoga pohoda.

Bračna zajednica je izvor i temelj, a obitelj prva i životna stanica ljudskoga društva. Obitelj je i prva škola društvenih kreposti bez kojih ljudsko društvo ne može opstati, jer se sve one vrline koje ono cijeni i treba rađaju i nadahnjuju poglavito u obitelji. Iskonsko i odgovorno zajedništvo koje se njeguje u obitelji temelj je i škola društvenoga zajedništva i solidarnosti. Obiteljski je odgoj, stoga, od presudnoga značenja i za život čitavoga društva.

Crkva se od svojih početaka oblikuje kao obitelj i živi ozračje doma, kućne Crkve. Osim toga, od najranijih vremena ona raste iz najizvrsnijega svjedočanstva vjere: mučeništva, viđenoga kao ostvarenje dara ljubavi i nasljedovanja Krista. Stavimo li te dvije teme zajedno, naći ćemo se pred odrednicama otajstva Crkve, Kristove ljubavi prema njoj po utjelovljenju i vazmu.

Ne možemo, zato, zaobići tako očite, ujedno i tako žalosne poteškoće kroz koje prolazi hrvatska obitelj danas, a koje posljedično ugrožavaju i budućnost čitavoga naroda. Spominjemo velik broj mladih koji zbog nezaposlenosti i neriješenoga stambenog pitanja odgađaju ulazak u brak, nezaposlenost i socijalne probleme, porast rastava, ovisnosti i obiteljskoga nasilja, sve rasprostranjeniji zajednički život »na probu«, na određeno vrijeme, bez obveza, kao ni snažne pritiske koji niječu, pa i otvoreno napadaju vrijednost braka i obitelji.

Odlučili smo, zbog toga, započeti sa slavljenjem nacionalnih susreta kojima želimo promicati bračne i obiteljske vrijednosti, snažiti zdravu samosvijest hrvatskih katoličkih obitelji, pokazujući im da nisu osamljene i prepuštene sebi.

3. Sveti Otac, osim što će predvoditi svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkome hipodromu u nedjelju 5. lipnja 2011, dan prije, u subotu 4. lipnja, susrest će se i progovoriti predstavnicima svijeta kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike, športa, zatim predstavnicima vjerskih zajednica te diplomatima. Nakon toga susreta bit će u zajedništvu s mladima na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića. U nedjelju popodne u zagrebačkoj će prvostolnici predvoditi časoslovnu molitvu večernje, u zajedništvu sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, redovničkim kandidatima i kandidaticama. Gledajući program pohoda, mogli bismo reći da ti pastoralni susreti zadiru u sva područja crkvenoga i društvenoga djelovanja.

Nadamo se da će ti susreti uroditi ponajprije plodom zajedništva, u skladu s izabranim geslom: »Zajedno u Kristu«. Odrednica zajedništva iz toga gesla nije poglavito društvene naravi okupljanja, nego teološke naravi sakramentalne sjedinjenosti i pripadnosti koja se ne može do kraja objasniti društvenim procesima, ali se tiče cjelokupnoga društvenog života. Stoga bi nam bilo drago da ljudi iz svijeta kulture, znanosti i umjetnosti, gospodarstva i politike čuju otvorena srca i duha poruke Svetoga Oca i glas Crkve.

Osobito pak očekujemo da će mladi još oduševljenije upoznavati snagu vjere, otkrivati svoj crkveni identitet, odvažno svjedočiti kršćansku prisutnost u društvu, slijedeći uzore svetih, zalažući se za dobro po sebedarju i po snazi križa.

4. Braćo i sestre, da bismo se što bolje pripravili za susrete s Benediktom XVI. i da bi oni ostavili plodonosan trag u našim životima, Hrvatska biskupska konferencija pripremila je prigodne kateheze. Stoga pozivamo župnike i ostale pastoralne djelatnike da se po svojim biskupijama, dekanatima, župama zauzmu u organiziranju susreta obitelji i mladih na kojima će se razmišljanjima, molitvom, inicijativama dati nov zamah našoj crkvenoj prepoznatljivosti.

Nadalje, znajući da svako djelo Crkve prati molitva, sve vas pozivamo da se molite za obitelji. Ta zajednička molitva uputit će nas prema zajedničkomu slavlju, ali i zbližavanju cijele domovinske Crkve. Zato smo pripremili prigodnu molitvu da bismo je svi molili svake nedjelje na kraju euharistijskih slavlja i u drugim prigodama liturgijske, obiteljske i osobne molitve.

Potičemo sve vas u obiteljima da u ovome vremenu pripreme u svojim domovima živite ozračje molitve i »kućne Crkve«. Budite poticaj jedni drugima: roditelji djeci, djeca roditeljima, da među vama zaživi zajednička molitva, da u vašim domovima postoje znakovi kršćanske vjere, da se okupite na zajedničko čitanje Svetoga pisma, da kao obitelj ne zaboravite zahvaliti Bogu za darove, naročito za dar jednih drugima, te zazivati njegovu pomoć u nevoljama. To je izazovan put i zadaća koja nas oslobađa za vedrije svjedočenje ljepote svoje vjere u društvu i daje razlog za naše zajedničko slavlje sa Svetim Ocem.

Pozivamo vas, drage katoličke obitelji, pozivamo vas, dragi mladi, i sve vas, katolički vjernici, da se odazovete i dođete na susrete s papom Benediktom, da prepoznate da tih dana trebamo biti u Zagrebu, okupljeni ponajprije u radosti vjere i očitovanju ljepote Crkve.

Moleći blagoslov od Gospodina, zagovor Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice obitelji, brižni pogled sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, i blaženoga Alojzija, svjedoka vječne istine, u zajedništvu sa svima svetima radujemo se slavlju s našim papom Benediktom XVI.«, stoji u Pismu biskupa Hrvatske biskupske konferencije upućenom vjernicima prigodom skorog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

 

Molitva za obitelj
Povodom Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji i
pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj (4-5. lipnja 2011)

Gospodine Bože, izvore života i ljubavi,
blagoslivljamo te i zahvaljujemo ti što si
darom svoga Sina posvetio zajedništvo obitelji.
Radujući se dolasku pape Benedikta
u našu hrvatsku domovinu, povjeravamo ti:
roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke.

Molimo te da našim obiteljima daješ snagu
za velikodušno prihvaćanje dara života.
Obiteljske domove ispuni svojim Duhom,
da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti,
uzajamnoga poštivanja, nesebičnosti i opraštanja,
te osjetljivosti za potrebe bližnjih.

Sve nas ispuni životnom radošću,
da te svjedočimo u ljepoti otajstva Crkve, i da ti
– po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa -
služimo u vjernosti i istini, zajedno u Kristu,
koji s tobom u Duhu Svetome živi i kraljuje
u vijeke vjekova. Amen.

izvor: www.zg-nadbiskupija.hrObjavljeno: 2011-02-02.

Svečani doček relikvije sv. Ivana Pavla II. u Trnovčici
2015-06-16
Devetnica i svetkovina Božjeg milosrđa u Trnovčici 2015.
2015-03-30
Cjelonoćno klanjanje pred Presvetim u župi u Trnovčici na Stepinčevo 2015
2015-02-09
Župa u Trnovčici dobila relikviju sv. Faustine u trajno vlasništvo – svečani doček
2014-03-27
Svečana proslava blagdana sv. Faustine u Zagrebačkoj katedrali
2013-10-03
Devetnica i svetkovina Božjeg milosrđa u Trnovčici 2013.
2013-03-28
Devetnica i svetkovina Božjeg milosrđa u Trnovčici
2012-04-03
Devetnica u čast bl. Alojzija Stepinca
2012-02-01
Devetnica u čast Božjeg milosrđa i štovanje relikvije svete Faustine Kowalske
2011-04-19
Zlatna harfa u Trnovčici
2011-03-31
Cjelonoćno bdjenje o 6. obljetnici smrti Ivana Pavla II.
2011-03-31
Devetnica uoči 6. obljetnice smrti Ivana Pavla II.
2011-03-24
Papa Ivan Pavao II. - proglašenje blaženim
2011-01-14
DEVETNICA po zagovoru o. Dehona
2010-12-09
Dehonijanska mladež ugošćuje KMNL i KOL
2010-03-01
Raspored bogoslužja
2008-03-21
Beatifikacija Sluge Božjega o. Leona Dehona
2006-07-12
Konstitucije Družbe Svećenika Srca Isusova
2006-07-12

Europski susret poglavara otaca dehonijanaca u Neustadtu
2011-04-12
Pismo oca generala Joséa Ornelasa Carvalhoa povodom rođendana oca Dehona
2011-03-14
Božićna poruka o. generala Josea Ornelasa Carvalhoa SCJ
2011-01-03
José Ornelas Carvalho reizabran za generala Družbe SCJ
2009-06-08

2. nacionalni susret štovatelja Božjeg milosrđa
2014-09-04
Mediji su divni Božji darovi na putu nove evangelizacije
2011-11-21
Uskrsna poruka zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića
2011-04-20
Stepinčevo u Katedrali
2011-02-11
Poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan bolesnika 2011.
2011-02-11
Pismo biskupa HBK vjernicima prigodom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj
2011-02-02
Biskup Pozaić: Kakvo je to društvo u kojem se zlo naziva dobrim?
2011-01-05
Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića
2011-01-03

FOTOGRAFIJE - FOTOGRAFIJE
Hrvatski katolički mediji
Družba SCJ u svijetu
Redovi u Hrvatskoj
Župe u Hrvatskoj
Ostali katolički linkovi


VRIJEME SRCA
(lipanj, 2016.)

Teme aktualnog broja:
- Pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića
- Prvi nacionalni "Hod za život"
- Proslavljena svetkovina Božjeg milosrđa


Pretplata na glasnik
Vrijeme Srca

Vrijeme Srca izlazi tri puta godišnje: prigodom Božića, Uskrsa i svetkovine Srca Isusova.
Godišnja pretplata iznosi 40 kn

Vaša e-mail adresa:


Pošalji stranicu prijatelju:

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
E-mail adresa Vašeg prijatelja: