Vijesti iz Crkve

Mediji su divni Božji darovi na putu nove evangelizacije"Nova evangelizacija je i naša zadaća. Evanđelje se ne da potrošiti, jer je uvijek isto, no načini na koji se prenose poruke evanđelja zahtijevaju od Crkve stalnu otvorenost nadahnuću Duha Svetoga. Naviještanje evanđelja je pozvano da bude svježe, s novim žarom, u ovom našem vremenu. U tom smislu, mnogovrsnost komunikacijskih sredstava pokazuje nam se kao divan Božji dar u promicanju nove evangelizacije", poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudionicima II. susreta župnih suradnika Zagrebačke nadbiskupije u pastoralu korištenjem sredstava društvenih komunikacija, koji je u organizaciji Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije održan u subotu 19. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Uz više od 130 župnih suradnika, susretu u dvorani Vijenac nazočili su zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. Tomislav Markić, koordinator pastoralnih ureda Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Subotičanec, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi s. dr. Valentina Mandarić, glavna urednica Informativne katoličke agencije Suzana Peran Vrhovski te članovi Odbora za medije pri Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije, a susretom su moderirali pročelnik Tiskovnog ureda Nedjeljko Pintarić i voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zvonko Franc.

U pozdravnom govoru kardinal Bozanić je podsjetio na iznimni doprinos koji su župni suradnici ugradili u svojim župnim zajednicama u pripremu pastoralnog pohoda pape Benedikta XVI. našoj domovini. Govoreći o zadaćama Tiskovnog ureda i župnih suradnika, kardinal je istaknuo: "Da bismo kao Crkva mogli izvršiti svoje poslanje naviještanja Isusove Radosne vijesti, prvotno moramo biti povezani i informirani unutar sebe, a upravo u tim nastojanjima otkriva se glavna uloga i zadaća Tiskovnog ureda i župnih suradnika."

Govoreći o novoj evangelizaciji, kardinal je upoznao suradnike s inicijativom Papinskog vijeća za novu evangelizaciju "Misije u gradovima", koja će obuhvatiti dvanaest europskih gradova, među kojima je i Zagreb: "Moramo biti radosni i počašćeni povjerenjem koje nam je na taj način ukazao Sveti Otac. To povjerenje nas kao Zagrebačku nadbiskupiju obvezuje da inicijativama nove evangelizacije damo svoj specifičan doprinos koji će biti nadahnuće Crkvi u Europi i općoj Crkvi. Pozivam stoga vas, župne suradnike, da se u okvirima svojih mogućnosti i sposobnosti uključite u promišljanje i ostvarivanje pastoralnih aktivnosti nove evangelizacije."

Kardinal se osvrnuo i na Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije, koja nakon pripremnog razdoblja i nakon sadašnje izrade Radnog dokumenta, ulazi u fazu svoga održavanja u kojoj će sudjelovati biskupi, svećenici i predstavnici vjernika. "Sada slijedi prava Sinoda", rekao je kardinal, istaknuvši da je Sinoda dar nastao na zajedništvu te da će se u daljnjem radu Sinode vidjeti što preuzeti kao program za zagrebačku Crkvu "sutra i prekosutra".

Kardinal je na kraju pozvao župne suradnike da se otvore nadahnućima Duha Svetoga i da u svojim župnim zajednicama postanu novi evangelizatori koji će kao najbliži župnikovi suradnici povezivati i usmjeravati različita župna pastoralna nastojanja.

Ističući važnost župnih suradnika u župnim pastoralnim i medijskim nastojanjima, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije Nedjeljko Pintarić pozvao je nazočne da u suradnji sa svojim župnicima i nadalje budu oni koji će svojim djelovanjem medijski povezivati što više pastoralnih nastojanja u svojoj sredini, od promicanja postojećih crkvenih medija pa do organiziranja proslave Svjetskog dana društvenih komunikacija.

"Vaš doprinos životu Crkve je dragocjen, ponajprije iz činjenice da svojim djelovanjem možete povezati različita pastoralna nastojanja i inicijative, a to poslanje na poseban način dobiva na važnosti kada svojim životom postajete primjeri i svjedoci zauzetog kršćanskog života", rekao je Pintarić, potaknuvši nazočne da svoj rad promišljaju u svjetlu današnjih novih medijskih tehnologija koje mogu pridonijeti još boljem poslanju Crkve, povezivanju vjere i kulture, educiranju i poticanju traženja istine.


Pregled dosadašnjeg rada, mogućnosti i perspektive rada Tiskovnog ureda bila je tema izlaganja voditelja ureda Zvonka Franca. Iznoseći rezultate dosadašnjeg rada, istaknuo je radost što se inicijativa župnih suradnika Tiskovnog ureda u pastoralu korištenjem sredstava društvenih komunikacija pokazuje kao dobar model ne samo pastoralnog djelovanja nego i evangelizacije. Zagrebačka nadbiskupija okuplja 204 župe i ima 177 župnih suradnika Tiskovnog ureda, a u pogledu korištenja komunikacijskih sredstava u pastoralnom djelovanju vidljivi su izraziti pomaci.

"Sva naša pastoralna djelovanja, pa tako i pastoral korištenjem sredstava društvenih komunikacija, za cilj moraju imati živi susret. Crkva je zajednica koja se okuplja oko Krista u molitvenom, sakramentalnom i karitativno-djelatnom zajedništvu", istaknuo je Franc, zahvaljujući suradnicima na svemu što čine za dobro Crkve. Govoreći o modelima djelovanja, Franc je rekao da je važno poštovati vlastitosti svake župe, ne opterećujući se razlikama među njima: "Svaka župa ne mora imati vlastitu internetsku stranicu, ali u mnogovrsnosti komunikacijskih sredstava moralo bi se iskoristiti one koji su na raspolaganju."

O "Oblikovanju crkvenosti u medijima" govorio je biskup Šaško. Istaknuo je da se "ove godine u pastoralu nadbiskupije posvećuju osobito novoj evangelizaciji, koja se sastoji u traženju i pronalaženju novih oblika i u djelovanju većim žarom" te da se među važnim točkama nalazi i pitanje medija. Nova evangelizacija suočava se s činjenicom brzih promjena, primijetio je mons. Šaško, navevši da se unutarkulturalno, društveno, medijsko, gospodarsko, znanstveno i političko područje mogu naći pod zajedničkim imenom "velikih zamjena" i kulturom surogata našega doba.

"Lijepo je vidjeti da postoji vaša uključenost u rad župa, u život Crkve, vaše darovano vrijeme i spremnost da izgrađujete crkvenost. Osobno mislim da, nakon početnih povezivanja, možemo i trebamo učiniti više. Dakle, ne samo da budete prenositelji nekih vijesti i obavijesti iz ureda naše nadbiskupije, dostavljači informacija iz župnih zajednica, nego da budete aktivni pokretači i graditelji mreže crkvenosti", rekao je župnim suradnicima biskup Šaško.

Središnji dio predavanja posvetio je internetu kao suvremenom komunikacijskom sredstvu koje pruža velike mogućnosti, ističući da internetske stranice kao evangelizacijsko sredstvo mogu doprijeti i do onih koji ni na koji način nisu uključeni u život crkvene zajednice ili uopće nisu upoznati s njom: "Nova sredstva komuniciranja nam ne dopuštaju da budemo nepokretni; obvezuju nas na razmišljanje što je Crkva, što je župa. Komunikacijska mreža koja se čas plete oko nas, a čas nam se daje da bismo mi pleli nju, govori nam da živimo u vremenu sinergije koja omogućuje sudjelovanje."

"U slabome društvu mediji postaju jaki. Mediji imaju moć pojačati buku drveta koje pada, ali najčešće nemaju niti pokazuju da žele imati moć pojačati zvuk šume koja raste", rekao je mons. Šaško i zaključio: "Mi znamo tko je darivatelj toga rasta, zato ne smijemo biti grčevito zabrinuti, nego radosno zahvalni".

U drugom dijelu susreta radionicu na temu "Vijest od najave do objave" vodio je prof. dr. Danijel Labaš, pokazavši na konkretnim primjerima zakonitosti oblikovanja, slanja i objave poruka: "Kod oblikovanja vijesti, poruka, moramo poštovati zakonitosti mnogih struka, a najvažnije od svega je pitanje – kome upravljamo svoju poruku? O dobrom odgovoru na njega ovisi hoće li poruka postići svoj cilj, a on je zainteresirati onoga kome je poruka upravljena za njen sadržaj".

Biskup Šaško predvodio je u kapeli Srca Isusova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu misno slavlje i potaknuo nazočne da uvijek budu povezani s izvorom istinske komunikacije - Isusom Kristom.

Susret je završio zajedničkim domjenkom i druženjem te projekcijom dokumentarnog filma "Naša priča. Naša župa" o raznolikim aktivnostima i skupinama u župi Predragocjene Krvi Isusove iz Kozari Boka u Zagrebu, a koji je nastao kao plod zajedničkog djelovanja župnika, župljana te informatički pismenih suradnika i volontera te župe. U raspravi nakon filma, sudionici su pozitivno ocijenili dosadašnje djelovanje Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije te predložili okupljanja i održavanja radionica na dekanatskim razinama u njihovim župama. (tuzgn / ika / gk)

Objavljeno: 2011-11-21.

Svečani doček relikvije sv. Ivana Pavla II. u Trnovčici
2015-06-16
Devetnica i svetkovina Božjeg milosrđa u Trnovčici 2015.
2015-03-30
Cjelonoćno klanjanje pred Presvetim u župi u Trnovčici na Stepinčevo 2015
2015-02-09
Župa u Trnovčici dobila relikviju sv. Faustine u trajno vlasništvo – svečani doček
2014-03-27
Svečana proslava blagdana sv. Faustine u Zagrebačkoj katedrali
2013-10-03
Devetnica i svetkovina Božjeg milosrđa u Trnovčici 2013.
2013-03-28
Devetnica i svetkovina Božjeg milosrđa u Trnovčici
2012-04-03
Devetnica u čast bl. Alojzija Stepinca
2012-02-01
Devetnica u čast Božjeg milosrđa i štovanje relikvije svete Faustine Kowalske
2011-04-19
Zlatna harfa u Trnovčici
2011-03-31
Cjelonoćno bdjenje o 6. obljetnici smrti Ivana Pavla II.
2011-03-31
Devetnica uoči 6. obljetnice smrti Ivana Pavla II.
2011-03-24
Papa Ivan Pavao II. - proglašenje blaženim
2011-01-14
DEVETNICA po zagovoru o. Dehona
2010-12-09
Dehonijanska mladež ugošćuje KMNL i KOL
2010-03-01
Raspored bogoslužja
2008-03-21
Beatifikacija Sluge Božjega o. Leona Dehona
2006-07-12
Konstitucije Družbe Svećenika Srca Isusova
2006-07-12

Europski susret poglavara otaca dehonijanaca u Neustadtu
2011-04-12
Pismo oca generala Joséa Ornelasa Carvalhoa povodom rođendana oca Dehona
2011-03-14
Božićna poruka o. generala Josea Ornelasa Carvalhoa SCJ
2011-01-03
José Ornelas Carvalho reizabran za generala Družbe SCJ
2009-06-08

2. nacionalni susret štovatelja Božjeg milosrđa
2014-09-04
Mediji su divni Božji darovi na putu nove evangelizacije
2011-11-21
Uskrsna poruka zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića
2011-04-20
Stepinčevo u Katedrali
2011-02-11
Poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan bolesnika 2011.
2011-02-11
Pismo biskupa HBK vjernicima prigodom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj
2011-02-02
Biskup Pozaić: Kakvo je to društvo u kojem se zlo naziva dobrim?
2011-01-05
Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića
2011-01-03

FOTOGRAFIJE - FOTOGRAFIJE
Hrvatski katolički mediji
Družba SCJ u svijetu
Redovi u Hrvatskoj
Župe u Hrvatskoj
Ostali katolički linkovi


VRIJEME SRCA
(lipanj, 2016.)

Teme aktualnog broja:
- Pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića
- Prvi nacionalni "Hod za život"
- Proslavljena svetkovina Božjeg milosrđa


Pretplata na glasnik
Vrijeme Srca

Vrijeme Srca izlazi tri puta godišnje: prigodom Božića, Uskrsa i svetkovine Srca Isusova.
Godišnja pretplata iznosi 40 kn

Vaša e-mail adresa:


Pošalji stranicu prijatelju:

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
E-mail adresa Vašeg prijatelja: