Podizanje grudi

Znate li sve kad je podizanje grudi u pitanju?

Moderno podizanje grudi, također poznato kao mastopeksija, kozmetički je zahvat kojim se preoblikuju i podižu opuštene grudi uklanjanjem viška kože i tkiva. Također može smanjiti veličinu areole i promijeniti položaj bradavice.

Operacija kad je podizanje grudi u pitanju može poboljšati izgled i udobnost grudi, kao i vratiti im mladenačke i ženstvene proporcije.

Postoje različite vrste tehnika kad je podizanje grudi u pitanju, ovisno o stupnju opuštenosti, količini viška kože i željenom ishodu. Neki od uobičajenih tipova su:

  • Podizanje u obliku polumjeseca: Mali rez se napravi duž gornjeg ruba areole. Ovo je prikladno za ljude koji imaju minimalno opuštenost i žele suptilno podizanje.
  • Periareolarni (krafnasti) lift: Kružni rez se napravi oko cijelog ruba areole. Ovo je prikladno za osobe koje imaju blago opuštenu kožu i žele smanjiti veličinu areole.
  • Vertikalno (lizalica) podizanje: Rez se napravi oko ruba areole, a drugi se napravi od dna areole do nabora dojke. Ovo je prikladno za ljude koji imaju umjerenu opuštenost i trebaju više preoblikovanja kad je podizanje grudi u pitanju.
  • Obrnuto T (sidro) podizanje: Rez se napravi oko ruba areole, drugi se napravi od dna areole do nabora dojke, a treći se napravi duž nabora dojke. Ovo je prikladno za ljude koji imaju opsežno opuštanje i trebaju značajno preoblikovanje ili smanjenje.

Neki ljudi također mogu odlučiti kombinirati operaciju podizanja grudi s povećanjem grudi (implantati) ili smanjenjem grudi kako bi postigli željenu veličinu i oblik.

Znate li sve kad je podizanje grudi u pitanju?

Kad je operacija za podizanje grudi u pitanju obično se izvodi u općoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji sa sedativima. Zahvat može trajati od jednog do tri sata, ovisno o vrsti tehnike i rade li se drugi zahvati u isto vrijeme. Vrijeme oporavka može varirati od osobe do osobe, ali općenito je potrebno oko dva do četiri tjedna da se potpuno ozdravi. Neki mogući rizici i komplikacije operacije podizanja grudi uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke, asimetriju, gubitak osjeta ili promjene u sposobnosti dojenja.